KUSTOVNICA ČÍNSKA, GOJI | GOJI KUSTOVNICA ČÍNSKA,
GOJI KUSTOVNICA ČÍNSKA,
GOJI KUSTOVNICA ČÍNSKA,Goji (godži)
Z nutričného hľadiska je Kustovnica tým najhodnotnejším ovocím na Zemi! Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi (čo naznačuje už ich jasná červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, je výdatnejšia než mrkva. Ďalej obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nemožno nespomenúť protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály čím spomaľujú proces starnutia; posilňujú imunitný systém a stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu. Bolo tiež dokázané, že betaín lieči rôzne chronické choroby pečene a priaznivo pôsobí na regeneráciu pečeňových buniek. Podporuje rast, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krvných lipidov. Pečeň využíva betaín k tomu, aby vyrábala cholín, ktorý upokojuje, zlepšuje pamäť. Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisov „Journal of Longevity Researt a Musical and Fitness' a vedecký pracovník Dr. B. Delmontaque tvrdí: „Viac ako 15 % bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Kustovnice jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu' presahujúcou všetky doteraz známe kritériá. To, čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Kustovnicou stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Kustovnici majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.'
Domovinou tejto rastliny Lycium barbarum L. je Tibet, severné a západné oblasti Číny, Japonsko, Jáva a Stredná Ázia. Rastie v podhorských oblastiach na stredne veľkých kríkoch. Jej plody sú červenooranžovej farby s malou vypuklinou na špičke a bielou značkou po stopke na opačnom konci. Zrelé plody sa zbierajú v období letného slnovratu a sušia sa v polotieni. Chuťou pripomínajú zmes brusnice, šípky a jablka.
Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny má kustovnica vyrovnanú povahu, sladkú chuť a tropizmus k dráhe obličiek a pečene. Dopĺňa jin obličiek a pečene a zvlhčuje pľúca, preto sa používa pri slabosti bedier a kolien, závratoch, bolestiach hlavy, rozmazanom či slabom videní, pri kašli z prázdnoty pľúc, predčasnom výrone semena. Plody by sa nemali užívať pri napadnutí vonkajšou škodlivinou, pri plnosti tepla vonkajšieho pôvodu a hnačke z prázdnoty sleziny.
33 dôvodov pre GOJI
1. Predĺži Váš život
2. Zvýši Vašu energiu a silu
3. Pôsobí omladzujúco
4. Zníži Váš krvný tlak
5. Chráni pred rakovinou
6. Udržuje zdravú úroveň cholesterolu
7. Udrží rovnováhu krvného cukru
8. Zvýši libido a sexuálnu činnosť
9. Podporuje chudnutie
10. Pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch
11. Zlepšuje spánok
12. Zlepšuje Váš zrak
13. Posilňuje Vaše srdce
14. Potlačuje peroxidáciu tuku
15. Zvýši odolnosť voči chorobám
16. Zlepšuje imunitu
17. Zvyšuje boj proti rakovine
18. Chráni Vašu DNA
19. Zabraňuje tumorom
20. Redukuje účinky z chemoterapie a žiarenia
21. Buduje zdravú krv
22. Bojuje so zápalmi a artritídou
23. Podporuje pečeň
24. Ošetrí menopausálne príznaky
25. Zabraňuje raňajšej nevoľnosti pri tehotenstve
26. Zvyšuje plodnosť
27. Spevňuje svaly a kosti
28. Podporuje fungovanie obličiek
29. Zlepšuje pamäť
30. Pomáha pri dlhotrvajúcom suchom kašli
31. Zmierňuje úzkosť a stres
32. Vyjasní Vášho ducha
33. Zlepšuje trávenie
Unikát Kustovnice:
-najzdravšia známa rastlina na zemi
-má najväčší obsah vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov zo všetkých rastlín na zemi
-konzumácia Kustovnice posilňuje imunitný systém, spomaľuje proces starnutia
-obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline
-obsahuje 6 hlavných tukových kyselín (požadovaných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy)
-obsahuje viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj
-obsahuje 500 krát viac vitamínu C než pomaranč
- obsahuje linolovú kyselinu, ktorá významne znižuje tuk
-obsahuje 15 krát viac nutričného železa ako špenát
-obsahuje viac bielkoviny než pšenica
Recepty:
Čerstvá a sušená kustovnica
Čerstvú aj sušenú kustovnicu je možné jesť aj samotnú, rovnako ako v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.
Dochucovanie čajov
Kustovnica sa pridáva tiež do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody je možné potom konzumovať.
Osviežujúci odvar
Klasický spôsob prípravy je variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v ¼ litra vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.
Liehový výluh nesmrteľnosti
80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace lúhovať. Po tejto dobe sa môže pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.
Ďalšie recepty
Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne, pridáva sa tiež do zeleninových vývarov a polievok. Často sa tiež používa ryžová kaša s kustovnicou, táto kaša posilňuje pečeň
admin (06-10-2012 21:45:35)
TOP produkty
akcie
anketa
Odkial ste sa dozvedeli o našej firme ?